Marco van Dam

Marco van Dam

Ik ga op bezoek bij Marco van Dam de voorzitter van buurtvereniging “ De LommerHills “ een samenvoeging van de Wethouder Lommenstraat en Wethouder Hillenstraat die in 1995 is opgericht.

Terwijl Marco koffie gaat zetten werd ik begroet door een kwispelend huisdier die  met een aai over de bol naast me kwam zitten. Zal ik maar gelijk wat vragen afvuren Marco?

Ik neem aan dat u niet alle taken voor je rekening neemt?

Nee zeker niet. We hebben een bestuur en daarnaast veel mensen in de buurt die een handje helpen. Zonder hen zou de buurtvereniging niet kunnen bestaan.

Hoeveel bewoners zijn er lid?

Rond de 58 (van de 80 voordeuren). Dit is vrijwel evenveel als bij de start, bijna 30 jaar geleden. We zijn er trots op dat ondanks de vele veranderingen, die plaatsgevonden hebben in de buurt, er nog steeds/weer brede belangstelling is voor de buurtvereniging. Dit is overigens niet altijd zo geweest. Er zijn periodes geweest waarin het ledental terugzakte tot ruim 30 leden, waarbij we zelfs even overwogen hebben om de vereniging op te heffen.

Uit hoeveel mensen bestaat het bestuur?

Op dit moment 7, waarvan 1 voorzitter, 1 penningmeester en 1 secretaris. Het aantal mensen in het bestuur varieert. We hebben in principe geen maximum aantal bestuursleden. In het verleden hebben we wel eens 9 bestuursleden gehad. Dat is wel wat veel en maakt het onpraktisch. Minder als 4 is ook niet prettig, je mist flexibiliteit als er iemand om wat voor reden (tijdelijk) uitvalt en het wordt ook wel meer werk als je alle activiteiten wil organiseren.

Volgend jaar bestaat de vereniging 30 jaar wat is geheim?

Er is geen geheim. Een buurtvereniging bestaat bij de gratie van de buurtbewoners. Wij als bestuur doen uiteraard wel ons best om activiteiten te organiseren, die aanspreken bij de bewoners. Zolang mensen enthousiast zijn en bereid zijn om voor de buurt dingen te organiseren zal de vereniging blijven bestaan.

Ik kijk naar jullie agenda van dit jaar en lees na een druk bezochte nieuwjaarsreceptie Paaseieren zoeken, Algemene Ladenvergadering, Jeu de Boules toernooi en een Buurtfeest. Geen gebrek aan vrijwilligers zo te zien?

Dat is het plan tot en met de zomer. Er gaat nog een najaarsactiviteit komen en wellicht iets van een kerstworkshop. En ja, er is geen gebrek aan vrijwilligers, die willen helpen bij het organiseren van een activiteit. De zorgen zitten meer bij het vinden van voldoende vrijwilligers voor het bestuur. Dit geeft toch iets meer verplichtingen en dat schrikt al snel mensen af. Tot nu toe is het nog steeds gelukt om een volwaardig bestuur te hebben, maar ik maakt me wel een beetje zorgen over de toekomst.

Ik zie dat jullie een speeltuintje voor de kinderen hebben, een Jeu de Boules baan en zelfs een Volkstuin. De samenwerking met de gemeente en het wijkoverleg lijkt bijna perfect?

Zou je zeggen, maar het kan altijd beter toch?

Ja, we zijn tevreden over de samenwerking. Je merkt dat als je als groep naar de gemeente of wijkoverleg gaat, je eerder gehoord wordt en er veel mogelijk is.

Overigens, de volkstuin is een initiatief geweest van een buurtbewoner. Hij heeft een aantal mensen weten te enthousiasmeren voor een buurtvolkstuin en heeft volledige medewerking vanuit de gemeente gekregen. Dus ook hier zie je weer dat er mensen in onze buurt zijn, die zelf het initiatief nemen om gezamenlijk iets te organiseren en je ziet ook hier weer dat dat tot succes leidt.

Hoe bevalt het wonen met uitzicht op het water?

Geen idee. Ik kijk vanuit de tuin op de kookstudio en vanuit de voorkant op de overburen. Ik denk dat de mensen in onze buurt, die dat uitzicht wel hebben, er erg blij mee zijn.

Je hebt als voorzitter in de afgelopen lange periode te maken gehad met meerdere generaties, komen daar ook onderlinge hulp en activiteiten uit?

Dat is wisselend. Rond 2010 bijvoorbeeld zag je dat nieuwe buurtbewoners geen interesse hadden in de buurt. Ze zochten geen contact en werden ook geen lid van de buurtvereniging. Dat veranderde ongeveer vanaf 2018. Nieuwe buurtbewoners waren enthousiast over de buurt en werden ook lid van de buurtvereniging. Er was zelfs een makelaar, die onze buurtvereniging aanprees als extra argument voor de woning. Wat je ziet is dat als mensen interesse in de buurt hebben, ze automatisch contact maken met de andere generaties.

Heb je tips voor de gemeente, het wijkoverleg of andere buurtverenigingen?

Voor een goede buurtcohesie is het essentieel dat er activiteiten/faciliteiten zijn, die specifiek op de buurt gericht zijn. Het initiatief hiervoor moet uit de buurt zelf komen, maar de gemeente en/of wijkoverleg moet hier wel ondersteunen.

Dat ben ik met je eens Marco, ik denk dat dit geldt voor de hele wijk Venlo oost. Vanuit het wijkoverleg voeren we een discussie over een MFA oftewel een Multi Functionele Accommodatie waar het zelfde voor geldt.

Ik hoop niet dat de gemeente hier een terugtrekkende beweging bij gaat maken. Dat zou erg jammer zijn als dit zo zou zijn, want ondersteuning is essentieel om tot succesvolle activiteiten/faciliteiten te komen.

Een concreet punt waar de gemeente/wijkoverleg ons zou kunnen helpen is het creëren van een financiële voorziening, waar buurtverenigingen gebruik van kunnen maken voor het regelen van de financiën. Nu zijn we gedwongen om een zakelijke rekening aan te houden, die al snel 250 euro per jaar kost. Dit is veel geld voor een buurtvereniging, waar we als buurt niets aan hebben.

Als het gaat over het organiseren/oprichten van buurtgroepen/verenigingen is mijn advies om goede afspraken vooraf te maken en deze vast te leggen in statuten. Dit klinkt erg formeel en kost veel discussie in het begin, maar je hebt er daarna vele jaren plezier van. Gelukkig hebben de oprichters van onze buurtvereniging dit 30 jaar geleden heel goed gedaan en daar profiteren we nog steeds van.

Gaat 2025 een speciaal jaar worden?

Jazeker, de buurtvereniging bestaat dan 30 jaar!! We hadden grootse plannen bij ons 25 jarig jubileum, maar die konden vanwege corona helaas niet doorgaan. We willen ons 6e lustrum aangrijpen om dit recht te zetten. Ik denk dat de koffie nu wel klaar is Marco.

Na de hond een aai te hebben gegeven en enkele kopjes koffie neem ik afscheid van een bevlogen voorzitter.

Geschreven door Frans Maesen