Projectgroep Ons Venlo-Oost

Een denktank van oud-professionals die samen met het Wijkoverleg en het Huis van de Wijk projecten ontwikkelen voor Venlo-Oost. En vervolgens deze met bewoners uitvoeren.

Lopende projecten zijn:

Gereedschapsuitleen Venlo Oost gestart (door Jan Leunissen)

Dure spullen hebben we al genoeg!

Zo af en toe hebben we materialen – gereedschap, een ladder of tuingereedschap – nodig die we (nog) niet zelf hebben. Veel van die spullen zijn duur en je hebt ze maar af en toe eens nodig: een zware boormachine, een lange ladder, een heggeschaar etc. Zowel voor de portemonnee van mensen met een kleine beurs als voor duurzaamheid is het mogelijk en wenselijk om dat ook anders te organiseren. We hebben met z’n allen al heel veel spullen en een eenvoudige oplossing is dan ook om dat samen te delen.

In samenwerking met Woonwenz is het project Ons Venlo Oost een materialen-uitleen in Venlo-Oost aan het voorbereiden. We willen nabij het Huis van de Wijk aan de Ericaweg een container plaatsen waar we de spullen-uitleen aanbieden. Er is al heel veel materiaal voorhanden, Woonwenz is bereid om de uitleen van tuinmateriaal ook hierin onder te brengen en dingen die we nog nodig vinden kunnen we ook nog aanschaffen. En natuurlijk mogen ook wijkbewoners die daartoe bereid zijn – via de materialen-uitleen – hun spullen aan andere wijkbewoners beschikbaar stellen. Voor elkaar, met elkaar!

Het idee is dat de materialen-uitleen via het Huis van de Wijk wordt aangeboden. Een wijkbewoners die lid is maakt een afspraak en komt langs om het gevraagde op te halen. We willen daar ook nog aan koppelen dat u dan ook nog even een kopje koffie of thee kunt drinken en anderen uit en in de wijk kunt ontmoeten. We denken in het latere najaar van start te kunnen gaan met de materialen-uitleen.

Zo worden en maken we het samen steeds meer Óns Venlo Oost. Voor elkaar, met elkaar!

Sinds begin april zijn wij voorzichtig gestart met de gratis uitleen van gereedschap voor inwoners van Venlo-Oost. Soms heb je even eenmalig gereedschap nodig voor een klusje. Het gereedschap dat daarvoor nodig is, heb je niet in jouw bezit. Kopen of huren is dan niet perse nodig. Moet je bijvoorbeeld een schilderij ophangen? Of wil jij het blad uit jouw tuin verwijderen?

Het volgende hebben wij voor u beschikbaar: boren, bladblazers, workmates, elektrische schaven, kruiwagen, ladders enz.

 

Afhalen gereedschap 10.00 – 12.00 uur elke werkdag

bij gemeenschapshuis Op den Berg

Ericaweg 6, 5915 ES  VENLO.

 

(Dit kan niet via telefonische reservering of via app of mail).

Smakelijk Ontmoeten

In 2019 maakte Smakelijk Ontmoeten een start met een wekelijks kook- en eetgebeuren op donderdagavond. Elkaar treffen, sociale cohesie en voorkomen van eenzaamheid zijn doelen die er worden nagestreefd. 

Ontmoeten

Hoewel eten de reden is om bij elkaar te komen, is juist ontmoeten en samenzijn het belangrijkste.Het project is gestart met 2 kokers en 2 eters. Inmiddels is een maximum aantal voor de donderdagavond van 16 eters bereikt. Er is een groepje van 6 koks actief, die elkaar afwisselen. Vooraf worden de inkopen gedaan, daarna wordt er gekookt en om 18.00 uur schuiven de gasten aan. 

3-gangen

De deelnemers betalen allemaal minimaal 5 euro voor een 3 gangen menu.Voor dit bedrag wordt er een voor-, hoofd- en nagerecht verstrekt. Koffie met een koekje na is inmiddels traditie. Om en nabij 20.00 uur keren de eters huiswaarts. Mensen die elkaar eerst niet of nauwelijks kenden, zijn ondertussen geïnteresseerd in het wel en wee van de ander. Daar waar mogelijk of nodig treft of helpt men elkaar ook buiten de donderdagavond. Het eten bestaat voornamelijk uit verse, gezonde en gevarieerde ingredienten.._

Vanwege het succes van de donderdagavond groep worden de eerste inspanningen verricht om ook op vrijdagavond een eetgroep te starten. Heeft u interesse, wil u 1 avond in de week koken of wil u de vrijdagavond groep coördineren? Neem dan contact op met Jan Leunissen 06-15610111 of mail naar jleunissen47@gmail.com

BEWONERSINFORMATIEPUNT

Een informatiepunt voor en met bewoners in Venlo-Oost op Ericaweg 6. Waar je terechtkunt met vragen over: wonen, zorg, inkomen, uitkering, werk, dagbesteding, belasting, scholing, opvoeding, huis, tuin, vervoer, enz…….

Nadere informatie volgt op korte termijn

Fietsproject

Geef uw fiets een tweede leven

Heeft u thuis een fiets staan die u niet meer gebruikt? En die u graag wilt weggeven voor een goed doel?

Dat kan vanaf nu via het Fietsenplan Venlo-Oost. Het plan is bedacht door PROVO (Projectgroep Ons Venlo-Oost) van de Stichting Leutherberg in samenwerking met KanDoen.  KanDoen is een buurtwerkbedrijf waarbij iedereen naar zijn of haar vermogen een actieve bijdrage levert, bijvoorbeeld bij het opknappen van fietsen. KanDoen is gehuisvest in de Vogelhut.

Op zoek naar een betaalbare, gebruikte fiets?

Ben je op zoek naar een betaalbare, gebruikte fiets? Informeer dan eens bij KanDoen, Merelweg 1, Venlo. Zij knappen fietsen op die o.a. geschonken worden door inwoners van Venlo-Oost. En verkopen deze vervolgens – na een opknapbeurt – tegen een zacht prijsje aan inwoners van Venlo, met name ook inwoners van Venlo-Oost.

Maatschappelijke voorziening in de wijk

We zijn vanuit het project Ons Venlo Oost in gesprek met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) om met een speciale methode gesprekken te voeren met een aantal wijkbewoners in Venlo-Oost. Wat vindt u van uw wijk, wat zou u graag zien en wat is daarvoor nodig?

Die aanpak is wetenschappelijk uitgetest en medewerkers van de projectgroep zullen met enkele tientallen inwoners die gesprekken voeren. Daarnaast willen we wat meer mensen in een sterk verkorte versie ook vragen naar wensen en verwachtingen in onze wijk.

Na de gesprekken worden de resultaten daarvan – weer samen met de HAN – verwerkt tot een mooie presentatie die we ergens later in het najaar aan de mensen die mee hebben gewerkt aan de gesprekken en andere bewoners worden voorgelegd. Die kunnen daar dan weer op reageren. Uiteindelijk levert dat materiaal op voor hoe we verder gaan in onze wijk en wat we daarvoor nodig hebben. Eén van de vragen die we beantwoord willen hebben is hoe een eventueel nieuw/anders buurt-/wijkgebouw ondersteuning kan bieden aan wat bewoners verder samen willen ontwikkelen en in stand houden.

Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is een tamelijk nieuw begrip in de gezondheidszorg.
Centraal staat de vraag: Hoe gaat het met jou? Wat gaat er goed, wat gaat er niet goed?
Het accent ligt niet op ziekte, niet op wat er niet goed gaat maar wel op wat er wel goed gaat.

Het gaat om je eigen beoordeling van jouw ziek zijn en daarbij zelf de regie nemen. Jouw eigen veerkracht daarin en wat voor jou het leven betekenisvol maakt.

Lees verder op Positieve gezondheid: de 6 pijlers van gezond en gelukkig zijn

Zie ook: Positieve Gezondheid brengt bewoners Casinoflat dichter bij elkaar